:: TIKTOK ::

Thursday, December 01, 2011

Sarawak : Day 2

Assalamualaikum semua,

Aku teruskan citer pasal vacation aku nieh, eh? Hari ni kitorg nak pegi shopping kat Serikin! :) Jarak perjalanan antara tempat kitorg stay (UiTM Kota Samarahan) dgn Serikin ni lebih kurang 1 jam. So, kene gerak awal. Janjinya pukul 8.00 mcm tuh dah kene gerak, sbb nnt ramai org, and kat sana cuaca nya PANAS sangat!

Tapi, kitorg biasa lahhhh... Dgn kepenatannya, bertukar tempat tidur lagi, so 'terlewatlahhh'... Bila Abg Jamal dah tunggu kat depat rumah, kelam kabut semua org! :)

Pemandangan kat luar rumah tamu, pukul 6.30 pagi! Dah terang dah!

Dari rumah tamu, kitorg singgah sarapan dulu kat one of the gerai dekat-dekat ngan sekolah tempat Kak Zah mengajar. Hari ni dia kene g sekolah sbb ada larian Satu Murid Satu Sukan.. Kitorg sarapan Mee Jawa Special! Kat Sarawak pon ada Jawa, jangan tak caya... (nama pun dekat dgn Indon, no wonder lah!) Mee Jawa
nya sedapppppppp sangat! Kuahnya pekat, and specialnya sbb ada seketul ayam yg besar! Hihihih... :)

After sarapan, kitorg ambil Kak Zah kat sekolah and terus shoot g Serikin... Dari Kota Samarahan ke Serikin nieh ambil masa sejam gak lahhhh.... And jalan nya mak aaaaiiii... Berlubang-lubang dan bengkang bengkok! Sakit bonts! Sengsara jugak lah berhimpit dalam kereta! :)

Sampai sana, mmg matahari dah tegak dah... Panas yg amat! Disebabkan diorg dah selalu pegi Serikin nieh, so, stok payung dalam kereta mmg mencukupi. Tapi aku usha-usha jugak topi.. memikirkan setakat nak pakai sekali jerr, terus tak jadi beli... Guna jerr lah payung! So, my advice kalau korang nak pegi Serikin nieh, sila lah bawak payung, sun glass, topi or whatever yg boleh melindungi korang daripada panas! Panas dia lain macam wooooo!

Dari hujung ke hujung tu jenuh gak lah nak jalan... And ada macam-macam sgt jenis barang yg dijual! Dari pakaian sampai lah ke periuk belanga! Aku tak cadang pon nak shopping beria-ia.. Hihihi... So, banyak cuci mata jerr lah! End up, aku beli blouse,
handbag, periuk kukus (utk Angah) and souvenir utk anak-anak buah.  Actually kalau shopping kat Serikin nieh yg paling best ialah kain pasang yg jenis sulam-sulam bunga timbul tuh and telekung... Mmg banyak and harga nya boleh tahan... Siap boleh tawar lagi! :) Tapi aku tak berminat lak nak beli... Napa ntah!




Habis shopping kat Serikin, perut pon berbunyi-bunyi mintak diisi... Sebelum fly g Sarawak ni Angah aku dah senaraikan apa dia nak buat, nak beli, nak makan, nak pegi... So, salah satunya nak makan Mee Kolok! :)  So, kitorng pon singgah lah makan kat sini.. Tak jauh pon.. Kira kat entrance pasar Serikin nieh lahh... Mcm ni lah rupanya Mee Kolok tu!


Mee, hirisan daging, kuah 

Lepas tu, g pulak singgah kat pasar tepi jalan (tak sure nama tempat tuh).. Tak turun pun... Aku tunggu dalam kereta jerr... Kak Zah nak carik pucuk midin kalau tak silap... Tapi apa yg menarik ialah pulut dalam periuk kera! Tak penah jumpa, kan?

Sangat unik!

Dari Serikin singgah pulak kat kilang/kedai pasu Sarawak... Siap pergi kat bengkel diorg proses pasu tuh... Ada yg tengah ukir, ada yg tengah kalerkan pasu, ada yg tengah masukkan dalam oven pembakar... Memang new experience! Yang paling best ada moo! Sepasang lagi... Hihih.. Sampai ke Sarawak, tetap jugak carik moo! :)





Petang tuh kitorg masak sama-sama... Best! Ada ikan lumi goreng, pucuk midin, batang keladi, ngan udang masak lemak! Sedap sehingga menjilat jari lah! Masing-masing lepas makan menyandar jerrr! Hahahaha... Malam tu keluar jalan-jalan lagi... Mula-mula pegi The Spring Shopping Mall, tapi rata-rata kedai dah tutup... So, pegi Waterfront! Saja nak tgk pemandangan waktu malam... Memang cantik.. Lagi-lagi Bangunan Dewan Undangan Sarawak tuh! Memang nice... Lepas tuh acara wajib, ambil gambar kat Replika Kucing.. Tapi sbb malam, so gmbr pon tk berapa terang sangat! Walaupon gambar entah mcm mana jerr jadinya masa tuh, kitorg tetap jugak beria ambik gambar kat situ! Pusing keliling kucing tuh nak carik angle yg sesuai kononnya! :) Siap selamba berhenti kereta tepi jalan.. tapi Kimi (anak Kak Zah) tunggukan dalam kereta laaa... Standby, kot ada polis datang ke.. Hehehe...

Ikan Lumi Goreng -- Udang Masak Lemak -- Pucuk Midin Goreng -- Batang Keladi

Lepas penat posing, isi perut balik! Hahaha... Tak lah order beria sangat ponnnn.. Sebab mata pon dah nak pejam sebenarnya! Penat... Kat sini (tak ingat nama restaurant) menu nya pelik-pelik.. air red plum laaa.. milo laici laaa.. milo jagung laa... Hihihih... Aku order milo jagung... Rupanya, air milo, campur jagung macam corn in cup tuhhh.. :) Well, nice combination jugak lahhh... And satu lagi order pisang cheese! Sedap... Pisang goreng, atasnya tabur cheese.. Mewah, kan? Habis makan and borak-borak, kitorg pon gerak balik.. :)


 Pisang Cheese..yummeh!


Milo Jangung

Thursday, November 24, 2011

Sarawak : Day 1

Assalamualaikum, semua!

Perhatian!
Post ini dah lamaaaaaaaaaaaa sangat kat draft! Sorry..
(^_^)

1st - 3rd July lepas, aku, Angah, Alang dan Kak Elly g holiday kat Sarawak! This is first time ever for me! First time pegi Sarawak, first time naik flight, first time g holiday jauh².. Huhuhuh... :) Actually, percutian nieh aku, Alang and Kak Elly yg rancang utk supprisekan Angah. Satu, sebab on the 1st July is her birthday. Dua, sebab kitorg ada kakak yg dok kat UiTM Kota Samarahan, and setiap kali dier blk semenanjung, dier akan suruh kitorg g sana. :)
Plan asal nak supprisekan Angah bila airport nnt, br reveal everything! Tapi camne lak kan? Sapa lak nak kemaskan baju, pastu nak bagitau ape lak sepanjang jalan tuh? Akhirnya, two weeks before fly, kitorg dah bagitau! :) Lepas azab setahun simpan rahsia!

Kitorg nak pegi Sarawak tuh macam Amazing Race gak lah! Pukul 4.15 pagi dah bangun. 5.20 pagi dah kuar dari Puncak Alam ke Stesen Komuter Shah Alam. Dari tempat tiket ke platform berlari-lari dengan beg galas nye! Akhirnya berjaya jugak naik train pertama, pukul 6.09 pagi.

Sampai kat KL Sentral, amek plak bas g LCCT.. Dah nak sampai tuh, jalan jam pulak! Kitorg mmg dah cuak... Takut terlepas flight. Kalau terlepas, mmg nganga jer lah, kan? Nasib baik lah sempat.. Rupanya kat round about tuh diorg turap jalan - mcm takde masa lain lah kan? Awal-awal pagi jugak nak buat kerja!

Sampai Kuching International Airport, Kak Zah ambik kitorg and straight balik ke UiTM, Kota Samarahan.
Yeahhhh! Dah sampai!



Muka excited, huh? :)

Top to bottom : Bilik aku, ruang tamu & ruang makan, pose kat bilik utama
Location : Rumah Tamu, UiTM Kota Samarahan


Sampai jer kat rumah, makan tengahari dan berehat-rehat meregangkan urat saraf! Apa kata orang? Jet-leg? (bnyk la ko pnye jet-leg... setakat flight 1 jam 45 minit tkde maknanya!) Petang tuh terus pegi Waterfront! Beli cenderahati utk officemates, sedara-mara, dan jugak diri sendiri! Angah semangat borong fridge magnet bnyk².. :) Kitorang beli awal sebab nnt takde lah nak ulang 2-3 kali tempat yang sama, kan?

Ceria selepas bershopping! :)

After shopping souvenir, naik sampan lak menyeberang sungai! 50sen jer tambang nya! :) Murah, kan? Kesian kat pakcik yang kene bawak kitorg tuh! Takpe, sampan dier pakai enjin! :)
Seberang sungai tu, shopping lagi! Kat Dayang Salhah pulak! The-famous-amos kek lapis Sarawak tuh! Actually dh pernah mkn kek-kek Dayang Salhah ni before this, sbb office-mate baru balik dari Kuching gak... So, dah tau lah mana yg sedap, mana yg tak... Pada aku, rasa kek lapis nieh lebih kurang jerr.. Unless kalau mmg letak kepingan coklat, kepingan asam, kacang dll. Tapi kalu setakat perisa jerr, sume rasa sama, warna-warni dier jerr yg buat kelainan.. So, kalau korang pegi, aku advice beli Sisik Ikan, Azura, tak pun sekarang tengah famous cheese cake! Cadburry  cheese cake mmg sedap! :)


 Muka jer happy, tapi cuak nak nek sampan! :)

Alhamdulillah.... Selamat sampai seberang! :)

Bersama-sama hasil borongan... :)

Setelah penat bershopping, maka perut pon berbunyik mintak diisi...Lapar sungguh! Dah ade kat Sarawak, mesti lah nk makan makanan Sarawak, kan? So, kitorg pegi kat Barok Restaurant.. Nasi Ayam Penyet dier mmg A class lah! (currently sedang terliur! Oh, tidak!) Then tambah Manok Pansuh. Ayam yang dimasak dalam buluh.. Pon sedap jugak! Ala-ala mcm sup.. Nak raya nnt boleh cuba yer? Sambil2 bakar lemang, masak Manok Pansuh sekali! Hahaha.. :)



After makan, kene lah menyeberang sungai balik, kan? Masa nieh lebih cuak dari masa pegi tadi... Sampan dah lah penuh, plus pakcik tuh tak gunakan sampan yg ada enjin. Habis tu? Dayung manually lahhhh! Kesian, kannnnnn? Makanya, tak sampai hati nak bayar 50 sen jerrr... Sedekahlah kat pakcik tuh extra skit... Huhuhuh...

Malam nya, takde aktiviti berjalan ke mana-mana... Sbb nya dah tersangat lah penat nya sepetang berjalan-jalan... So, malam tuh just lepak-lepak kat umah kitorg stay tuh.. Anak-anak sedara aku pon tido kat umah tuh jugak.. Sbb tak puas hati.. Umah tuh lengkap dengan tv LCD-nya, aircond setiap bilik.. mmg fully furnish and nampak baru & mewah! Tido kat atas sofa kat ruang tamu pon diorg sanggup! (^_^)

Day 30 – A photograph of yourself today and three good things that have happened in the past 30 days

Assalamualaikum semua,

Akhirnya sampai gak ke post yg paling akhir, org lain Cabaran 30 Hari, aku Cabaran 150 Hari...
Hahaha... Wanita berkejaya lah katakan! Hahahaha... Podaaaaahhhh! :)

a) A photograph of yourself today :

Malas la nak tepek. Sebab tudung kelepet-kelepet, pastu cable pon tak bawak... So tak yah letak lah yer? Muka aku tak berubah pon! :)

b) Three good things that have happened in the past 30 days :

i. Takde
ii. None
iii. Yilek!

Kesimpulannya, lately ni mmg hectic! Keje non-stop Sunday to Sunday, sampai lewat mlm... Bertapa kat HQ, after one week plus baru jejak opis sendiri, and rata-rata colleague yg terserempak ngan aku akan kata "lama tak nampak..." atau "eh, dah balik?" Huhuhuh... (-_-')

Kereta pulak meragam semedang sampai kan hari tu buat hat-trick! 3 Sabtu berturut-turut menjadi pelanggan setia workshop! Sekarang ni tunggu masa jerr kene tukar drive shaft. Kiri kanan dah bunyik krekkkkkk... 1 set jer harga nya RM290. 2 set? Sila darab kan, ye? (-_-')

Plan nak bercuti pon tak tau jadi ker tak... Kerja kat opis bnyk! Lagi-lagi nak ujung tahun.. Nak kejarkan itu ini.. Peninggggg... I really need longgggggg holiday! Huh! But, life must go on... So, anggap jerr semua tuh cabaran... Setiap perkara itu ada hikmahnya! InsyaAllah...

So, cabaran dah berakhir, lepas ni mari perah otak nak merepek apa kat blog ini! (^_^)

Wednesday, September 28, 2011

Day 29 – Something you could never get tired of doing

Assalamualaikum...

Em, currently aku sangat-sangat suka and minat utk menjahit manik! Sound like makcik-makcik ke? Hahahaha... Ada aku kesah! :)

Mula-mula tuh SIL aku yg menjahit manik... aku belajar jugak dari dia, tapi tak lulus-lulus! Hihihih... Tapi SIL aku nieh hobinya bermusim... So, bila musim dia menjahit manik dia tamat, dia pon stop lahhh...

So, memandangkan ada lagi beads dalam kotak simpanan dia tuh, aku mintak izin lah utk pakai, and mula lah aku try design yg simple-simple... Tapi ntah nape, masih lagi tak pandai-pandai... Tak kemas aku buat... And aku punya kelemahan ialah, kalau aku tk puas hati kat something yg aku buat tuh, mmg aku buat balik... Kalau kes menjahit manik nieh, aku mmg bukak balik lah jahitannya! :) Membazir masa sangat, kan? Huhuhuh...

Then, bila dah zaman-zaman fb nieh, banyak lak aku tgk org letak kat fb... Ada yg jual tutorial, ada yg jual beads, and ada jugak yg just tepek gmbr jahitan yg diorg buat... Aku pun start lah mencari-cari toturial online nieh... First sekali aku jumpa kat page Koleksi Kretif Cheq Su and try lah jahit kat baju... and ini hasilnya! :)



And lepas tuh, makin semangat lah aku nak cuba menjahit manik nieh! :) Add friends kat fb, beli tutorial online, beli beads online, masuk online club utk beaders, carik glass pearl kat GM (borong).. Macam-macam lah!

And bead-work aku yg paling latest yg nieh...



Bead-work tuh utk SIL aku yg second. Dia nak pakai masa bertugas time Konvokesyen UiTM (dia staff UiTM). Mulanya, nak design yg lain. Tapi aku tak cukup bahan. Kene pegi GM Klang utk beli bahan. Sbb kat sana murah sikit. Memandangkan masa tak mengizinkan, aku tanya kat dia kalau tukar design boleh tak? Dia kata okey, tapi tak mau meriah sangat... So, ini kira kategori tak meriah lah kan?
:)

Sekarang ini lah yang aku suka buat... Aku tak lah typical sgt sampai bawak bead-work pegi opis and menjahit! (belum lagi kot?) Hahahah... (^_^)

Monday, September 26, 2011

Day 28 – In this past month, what have you learned?

Assalamualaikum semua,

Aku belajar buat Puding Karemel! Hihihih... Masa bulan puasa hari tu Abang aku ajar! Hihih.. Korang maybe dah tau ko, tapi aku nak tepek gak resepi! :)

Puding Caramel
-----------------------------------
Bahan A
-----------------------------------


1 tin susu cair
6 biji telur
5 sudu gula
3/4 tin air
beberapa titik Essen vanila

-----------------------------------
Bahan B
-----------------------------------

3-4 sudu gula



Cara-cara:

Masukkan 5 sudu gula kedalam bekas, pecahkan telur 1 persatu n kacau. jgn kacau smpai jd buih, kacau untuk cairkan gula shj. dah abis telur 6 biji tu, masukkan susu cair n kacau. titiskan essen vanila mengikut suka, dan masukkan air 3/4 tin susu tadi. Kacau. Bahan A selesai.

Utk bahan B, ambil 3-4 sudu gula, (kalau nak kuah banyak, kebihkan gula tu), masuk dlm loyang utk dibuat gula hangus. Tips: campur 2 sudu air untuk elak gula cepat hangus n jd pahit. panaskan n agak2 nak jd perang, padam api.

ambik tapis, tuang Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit.
*

*

*

*

*
Picture : Bukan aku yg buat, but THANKS to En. Google!

Friday, September 23, 2011

Day 27 – What kind of person attracts you?

Assalamualaikum semua,


I'll attract to the people :

  1. Family man
    Bukan lah bermaksud manja giler and duduk bawah ketiak mak 24/7 -- alamak, teringat plak kumpulan Kpop Malaysia itu! Euwwwwww.... Tapi aku suka jenis yg mengutamakan keluarga and rapat dengan keluarga! Dengan adik-beradik baik, dengan mak ayah hormat..kan best?

  2. Independent
    Survivor punya type! Dicampak kat mana-mana pon boleh jerr hidup! Ada sesetengah org kan, kene dibantu, dipimpin baru boleh hidup.. Tapi aku suka yg survivor.. Tk mengaharapkan orang lain!

  3. Pandai bercakap
    Bukan cakap auta yer! Aku selalu dok dengan org yg suka bercakap nieh... Tapi aku akan turn to jadi pendiam lah! Sebab aku bukan tau sgt hal semasa nieh! So, kalau duduk nyembang dengan org mcm nieh, minda kita jadi terbuka and alert sikit dengan benda-benda baru! FYI, aku tak suka baca surat khabar! Hihihi... :) 

Thursday, September 22, 2011

Day 26 – A photo of somewhere you want to go

Assalamualaikum semua,

Banyak tempat yang aku teringin nak pergi! Nak pegi sini..

Paris

Sini..

London

Sini..

Korea

Tapi, memandangkan dalam Malaysia pon tak habis jelajah lagi, so aku teringin nak g sini..


Sabah

p/s : InsyaAllah bulan November nieh dapat pegi.. :)

Update : TAK DAPAT pegi Sabah, due to office's budget constrain! Aduyaiiiiii....

Wednesday, September 21, 2011

Day 25 – Who are you?

Assalamualaikum semua,

This is me!

p/s : teknik penyembunyian double-chin! (^_^)

Tuesday, September 20, 2011

Day 24 – A photo of something that means a lot to you

Assalamualaikum semua,

Em, berkurun betul nak habiskan cabaran nieh! Byk benda lain nak cerita jadi pending! -- hahaha, mcm lah ada yg nk follow and tertunggu-tunggu apa ko nak citer! :)

Okey, back to the challenge!

Ini adalah benda yg memang bermakna dalam hidup aku!


Sebab apa? Sebab ini lah first handphone yg aku pakai and beli dengan duit sendiri.. :)
Exactly mcm nieh lah, housing kaler biru gelap, lampu kaler hijau striking!

Aku ingat lagi masa nak beli tuh, dah survey kat kedai, then tak cukup pulak duit masa nak beli tuh, berkejar pegi bank. Masa tu Bank Simpanan Nasional tuh pintu nya dah tutup separuh dah. Hahaha.. Keluarkan duit, g kedai balik!

Aku beli handphone nieh lepas SPM. Masa kat sekolah tak berani lah nak bawak handphone kan? Lagi pun tak mampu.. Hihihih... Actually aku guna duit biasiswa yg dapat kat sekolah tuh.. Kumpul-kumpul, last-last beli handphone! Masa tuh harganya RM450 kalau tak silap.. Mahal lah utk seorg budak baru habis sekolah!

Beli handphone, mesti beli simcard sekali. Masa tuh, kalau pakai Celcom kira org kaya, sbb kene top-up utk air time ngan talk time.. So, aku beli lah Maxis.. Harga nya mahal nak mampus lah kalau compare dengan sekarang punya harga! Around RM250.. dalam ada RM88. Fuh! Nak top-up pon mana ada RM5, RM3 mcm sekarang! Paling rendah pun RM60!

Tapi, malang sungguh, biler aku masuk Matriks nun jauh di Utara tuh, takde la plak line Maxis... Yg ada Celcom dan TMTouch jer!! So kene lah tukar nombor... Nombor Maxis tuh aku pakai kalau pegi outing kat Alor Setar or kalau balik kampung... Last-last, dah tak larat nak maintain dah, no tuh burn gitu jer! Wahhhh... Sayang jer, kan?

Handphone nieh mmg sangat-sangat berjasa lah kat aku... Sampai UiTM kot aku pakai.. Lama kot.. (sbb skrg, kalau pakai handphone setahun jerr dah rasa lama sangat!) Masa aku tukar handphone baru, aku bagi handphone nieh kat Mak aku, tapi ntah macam mana, ada sekali tuh, time kenduri kat umah aku, handphone nieh hilang... :(
Sedihhhhh...

Tetibe teringat term nieh :
No space for new massage - sekarang, simpan lah bapa banyak msg pon tak kesah! :)

Monday, September 19, 2011

Day 23 – 15 facts about you

Assalamualaikum semua,

Alamak entry nieh, merbahaya jer! Kene buat confession ker? Hahaha...
:)

So, these is me :
  1. Anak ke-6 dari 7 adik beradik.
  2. Anak yatim piatu sebab mak ngan abah dah meninggal dunia.
  3. Lefthanded.
  4. Single and available.
  5. Suka bercakap, but recently jadi org yg pendiam.
  6. Love PINK.
  7. Moo-related collector.
  8. Dah ada lesen memandu masa kat uni, tapi baru memandu 2 tahun lepas.
  9. Ada lebih dari 5 nick name.
  10. Currently I'm a beader.
  11. Rabun sejak umur 15 tahun.
  12. Pengumpul fridge magnet.
  13. Ada rasa nak ada pet, tapi malas nak uruskan.
  14. Mudah nangis kalau tengok org lain nangis.
  15. Tak berapa pandai baca jam analog.
So, dah kenal lah ngan aku, kan?
(^_^)

    Friday, September 16, 2011

    Thursday, September 15, 2011

    Day 21 – A photo of something that makes you happy

    Assalamualaikum semua,


    Ini buat aku happy, sebab bnyk sgt sejarahnya!
    1st time naik flight.
    1st time melancong (in real, sbb selalu sambil-sambil kursus la, attend friend's wedding la)
    1st time sampai SARAWAK.
    1st time makan Manok Pansuh.
    and many more first-time moments! :)

    Nnt aku story pasal vacation nieh!
    dah lama terperap kat draft! :)

    Wednesday, September 14, 2011

    Day 20 – The meaning behind your blog name

    Assalamualaikum semua,

    Nama blog aku, ME & MY LIFE.. Simple jerr.. Lagi pun itu yg terlintas masa tengah buat tuh... Tak tau lah if lepas nieh tukar pulak! :)

    Maksud nya apa?
    As blog name aku, so aku akan cerita / tulis / bagitahu apa yg jadi pada aku, dunia aku, kehidupan aku (ada gak la limitnya)
    :)
    Mudah, kan?

    Tuesday, September 13, 2011

    Day 19 – A picture of something you want to do before you die

    Assalamualaikum semua, 

    Sebelum aku menghembuskan nafas terakhir, aku (dan semua org aku rasa) nak menunaikan Rukun Islam yang ke-5..


    Harap-harap aku akan jadi salah seorang daripada beribu-ribu yang ada kat situ. Aminnnn..

    Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex

    Assalamualaikum semua,

    Aku tak suka bila orang (tak kisah lah lelaki ke perempuan) tu :
    1. Tak hormat parents / org yg lebih tua.
    2. Poyo.
    3. Penipu.
    4. Kuat sentap.
    5. Sombong.

    Friday, September 09, 2011

    Day 16 – Short term goals for this month and why

    Assalamualaikum semua,

    Bulan nieh aku aim nak buat puasa enam.
    Sebab apa?
    Sebab bulan nieh kan bulan Syawal..

    Hopefully by next week boleh start...
    Tapi, Isnin -- On Leave, Rabu -- Jamuan Raya kat HQ, Jumaat -- Cuti Hari Malaysia, Sabtu & Ahad -- ade jemputan kahwin..
    So, berapa hari jerr yg boleh puasa nieh?
    Hihihih...  
    bnyk alasan lah kau!
    :)

    Thursday, September 08, 2011

    Day 15 – Something you don’t leave the house without

    Assalamualaikum semua,

    Semestinya, kalau kuar rumah, aku akan bawa dua barang nieh:

    1. Handphone - Nokia E71
    2. Wallet - Imitation saja! :)

    Itu jerr yg penting! Handbag pon tk suka bawak. Kadang-kadang tumpang handbag orang lain, isi handphone ngan wallet aku!
    Hihihih... :)


    Wednesday, September 07, 2011

    Day 14 – A TV show you’re currently addicted to

    Assalamualaikum semua...

    TV show ehhh? Ala, aku nieh bukan kaki tgk tv pon....
    Seriously tkde pon rancangan-rancangan WAJIB TONTON dlm list aku!
    Hahahaha...
    Tapi sejak bulan puasa dulu, disebabkan kat umah Sabak Bernam nieh, buka puasa depan tv, so aku follow la citer Kasih Alia...
    :)
    Itu lah kot, tapi tk addicted mana laa...kalau teringat and time tu bkk tv, tgk lah, kalau terlepas pon ok jer!
    Hahahaha...
    :)

    pic : thanks encik google!

    Tuesday, September 06, 2011

    Day 13 – A picture of your favorite band or artist

    Assalamualaikum semua,

     Current line-up : Eross -- Adam -- Brian -- Duta

    Aku minat habis dgn Sheila On 7 (SO7) nieh... Sejak sekolah lagi lahhh...
    Siap beli cassette bagai, weh! Aku ingat lagi masa anak buah aku koyakkan cover cassette Kisah Klasik Untuk Masa Depan (2000). Cassette mesti lah beli kat pasar malam... Tapi ORIGINAL okeh! tak main pirate-pirate nieh (masa tuh laaaa...) Aku balik dari asrama mengamuk sakan satu umah! Last-last adik aku sound, marah aku! Hampeh tul...Tak pasal-pasal jer! Dengan juraian air mata, (poyos!) aku tampal balik cover cassette tuh dgn sellotape!! Sayang woooo!

    Then, kat matriks pon ada gak yg minat ngan SO7 nieh.. Ain mmg kipas-susah-mati SO7 lah lebih dari aku laaa! Siap beli merchandise SO7 dari Indo lagi! Huhuhuh... :) *Betul, kan Ain?

    Masa Duta kahwin - 2003 (masa tuh kan ada 'kontroversi') mmbr primary school aku siap msg lagi... Of course aku tak ingat exactly ape yg dia tulis, tapi antara lain : "Apa kes Duta dah nak kawen? Melepas lah kau!" Masa tu baru aku sibuk-sibuk tgk kat surat khabar! Hahaha... Punya lah cam kecoh gak lah aku minat SO7 (Duta - Vocalist, terutamanya). Sampaikan mmbr aku lagi alert dari aku! :)

    Dari lagu 1st Album - Lagu Dan, sampai sekarang 7th Album - Lagu Pasti Ku Bisa, mmg aku support SO7 nieh! Jatuh merudum ke, tgh kat puncak ke, I am a SheilaGank! :)

    Sunday, September 04, 2011

    Day 12 – Your current relationship, if single discuss how single life is

    Assalamualaikum semua..

    Tengok tajuk pon mcm malas nk buat entry, kan?? Huhuhuh...
    As you all know, aku ni mmg lah single and ready to mingle!
    Hahahaha...

    Bagi aku, life sebagai seorang single nieh tak lah seteruk mana pon..
    Lagi seronok aku rasa! ;)
    Kira senang ckp, ada pro, ada cons.

    Best sebab :

    1. Nak pergi mana-mana tak yah nak buat report setiap minutes..
    2. Tak yah nak pikir nak dating pakai baju ape, kat mana, nak makan ape..
    3. Tak yah susah-susah nak jagi hati orang lain.
    4. Tak yah berharap orang nak pujuk bila aku merajuk!
    5. Jimat bayar bil tepon...

    Tak best sebab :

    1. Jelous dengan life org lain.
    2. Boring.
    3. Lonely.
    4. Sedih fikirkan masa depan
    5. Handphone senyap sunyi!

    Anyhow, aku suka ayat nieh :

    "Being single doesnt mean your weak, its means your strong enough to wait for someone who really deserves you."

    Thursday, August 18, 2011

    Day 11 – A picture of your favorite memory

    Assalamualaikum semua.

    First time aku tercampak kat tempat yg jauh time Matrikulasi dulu... Walaupun pernah berjauhan ngan famili sebelum tuh, tapi situasinya tak sama... Yelah, walaupun lima tahun dok asrama masa sekolah menengah, sekolah aku tuh tak sampai lima minit dari rumah... So, weekends sure boleh jumpa mak, whether mak yg datang, or aku balik time outing! :)

    Tapi, lepas SPM aku tercampak nun jauh kat KOLEJ MARA KUALA NERANG (KMKN), KEDAH DARUL AMAN... Jauh, kan? Dah tu pulak, ex-schoolmates yg sama-sama dapat KMKN nieh tk pegi sbb ada yg dapat offer oversea, ada yg dpt masuk IPTA... So, mmg terkontang-kanting lah seorang diri!

    Kalau aku nak senaraikan memories yg berlaku sepanjang setahun kat sana, mmg berjela lah entri nieh! So, aku listkan beberapa facts yg aku rasa menarik and aku ingat sampai sekarang. :)
    1. First time assemble kat dewan, aku dapat nama baru, Bebe yg bagi iaitu - PAH (tak glamour lansung tau, Bebe!)
    2. Masa awal-awal kat sana tk boleh terima hari Ahad kene g kelas, and susah nak ingat kalau hari Khamis, bila Library bukak half day, bila bukak full day.. :)
    3. Total students batch aku tu dalam 450, yang mana 400 tu students perempuan, and baki 50 adalah students lelaki.
    4. Purata student lelaki dalam setiap kelas ialah 2 orang.
    5. Aku penah kene tinggal bas dari Klang ke Alor Setar. Then SIL aku kejar bas tuh sampai highway, then aku naik dari highway! Malunya tuhan jerr tahu. :)
    6. Famili aku cuma dtg masa hari pendaftaran dan bila tamat belajar. In between tu langsung tak pernah datang. Jauh, kan?
    7. First time tak balik masa raya Aidiladha, sebab minggu exam. So, aku beraya kat sana, ikut roomate pegi rumah keluarga angkat dia. And, first time jugak makan ketupat daun palas pulut hitam! :)
    8. Aku penah buat gempak bila mana masa tu cermin mata aku rosak, and ajak geng-geng pegi Alor Setar utk beli cermin mata baru walaupun time tu turn boys utk outing. Bila sampai kat kedai cermin mata kat Alor Setar, rupa nya tk payah pun buat cermin mata baru, cuma ketatkan screw, and kosnya 50sen SAHAJA.
    9. Aku boleh ckp loghat Perak walaupun duduk kat Kedah sbb rata-rata students batch aku dari Perak.
    10. The best part is - kitorang (especially geng aku) masih keep in touch sampai sekarang.

     Geng Kelas R

     Kebanyakkannya pakai baju kosong, kain songket sbb dah janji.. :)

     Masa lawatan Kelas R ke Penang.

     Convocation Day.. Masing-masing baru lepas nangis!

     Aku dengan Mak masa konvo.

    p/s : title mintak a picture, aku bagi five pictures! Hahaha... BTW, aku rindu korang! :)



      Wednesday, August 17, 2011

      Day 10 – A photo of your favorite place to eat

      Assalamualaikum semua.

      Favorite place to eat?

      Rasanya takde yg spesifik! Semua pon bantai sahaja! Dari mamak sampai ke western, semua boleh!
      Hahahahaha... :)

      But, actually aku lagi suka makan kat rumah, masak sendiri, or request kat Angah aku nak makan apa! Then boleh makan ramai-ramai, borak-borak, tambah 3-4 kali pon takpe! Heaven, kan? So, kat sini lah aku suka makan!

      Home sweet home

      Tuesday, August 16, 2011

      Day 9 – A photo of the item you last purchased

      Assalamualaikum semua!

      Lamanya lah tk jengok umah aku nieh! Bersawang dah! Busy laa lately...(bukan sepanjang masa? - konon!)
      Ntah berapa lama lah masa aku nak amek utk habiskan cabaran 30 Hari nieh... Hahahaha... Jangan jadi Cabaran 30 Bulan sudah! :)

      Okey, nieh barang yg aku baru purchased... Baru tak baru lah, last Friday sampai... :)
      4 pasang coloured contact lenses utk raya nnt! Hahahaha, semangat kan? Padahal, mata sepasang jerr! :)

      Aku beli colour Black, Grey, Brown dan Pink! Hihihihi...yg last yg penting tuh! :) Beli tru FB.. Ada Aidilfitri promotion lagi... Buy 3 pcs at RM100 and get another 1 for FREE! Kalau senang kira, dalam RM25 per pcs.. Melaram lah raya nnt, eh? Hihihi.. :)


      Tuesday, July 12, 2011

      Day 8 – Your dream wedding

      Assalamualaikum semua!

      My dream wedding = simple but cute!

      *tgk jerr la nnt, termakbul ke tak! :)

      Friday, July 08, 2011

      Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as pet

      Assalamualaikum semua!

      Walaupun aku suka Moo, aku tk penah lak terfikir nak bela lembu as a pet! Hahahaha... And aku tk pernah bela kucing ke, hamster ke, arnab ke as a pet. Wah, sangat tak penyayang, huh?

      Tapi sekarang aku ade 4 ekor ikan koi (yg mcm tk besar-besar jerr) yg aku bela. Kira pet lah yer?

      Tapi, aku nak bela kucing sebenarnya!
      *banyaknya tapi?



      Tapi, MALAS!
      *Hampeh lah, anda!

      Thursday, July 07, 2011

      Day 6 – A song to match your mood

      Assalamualaikum semua,

      Mcm biasa, kalu kat office, mesti tk bleh upload video. So, tepek lah lyrics!
      Jom nyanyi!


      Today I don't feel like doing anything
      I just wanna lay in my bed
      Don't feel like picking up my phone, so leave a message at the tone
      'Cause today I swear I'm not doing anything

      I'm gonna kick my feet up then stare at the fan
      Turn the TV on, throw my hand in my pants
      Nobody's gon' tell me I can't

      I'll be lounging on the couch just chilling in my Snuggie
      Click to MTV so they can teach me how to dougie
      'Cause in my castle I'm the freaking man

      Oh yes, I said it, I said it
      I said it 'cause I can

      Today I don't feel like doing anything
      I just wanna lay in my bed
      Don't feel like picking up my phone, so leave a message at the tone
      'Cause today I swear I'm not doing anything
      Nothing at all, nothing at all

      Tomorrow I'll wake up, do some P90X
      Find a really nice girl, have some really nice sex
      And she's gonna scream out
      This is great
      (Oh my god, this is great)

      Yeah, I might mess around
      And get my college degree
      I bet my old man will be so proud of me
      But sorry pops, you'll just have to wait

      Oh yes, I said it, I said it
      I said it 'cause I can

      Today I don't feel like doing anything
      I just wanna lay in my bed
      Don't feel like picking up my phone, so leave a message at the tone
      'Cause today I swear I'm not doing anything

      No, I ain't gonna comb my hair
      'Cause I ain't going anywhere
      No, no, no, no, no, no, no, no, no

      I'll just strut in my birthday suit
      And let everything hang loose
      Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
      Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

      Oh, today I don't feel like doing anything
      I just wanna lay in my bed
      Don't feel like picking up my phone, so leave a message at the tone
      'Cause today I swear I'm not doing anything

      Nothing at all
      Nothing at all
      Nothing at all


      Aku tk nak buat pape, tapi tkleh, sbb keje tgh bnyk, esok meeting, boss nk tgk.
      Tambah lak tgh selsema tahap kronik, lagi la rasa tk mau buat kerja!
      Oh...