Assalamualaikum semua,
Aku belajar buat Puding Karemel! Hihihih... Masa bulan puasa hari tu Abang aku ajar! Hihih.. Korang maybe dah tau ko, tapi aku nak tepek gak resepi! :)
Puding Caramel
-----------------------------------
Bahan A
-----------------------------------
1 tin susu cair
6 biji telur
5 sudu gula
3/4 tin air
beberapa titik Essen vanila
-----------------------------------
Bahan B
-----------------------------------
3-4 sudu gula
Cara-cara:
Masukkan 5 sudu gula kedalam bekas, pecahkan telur 1 persatu n kacau. jgn kacau smpai jd buih, kacau untuk cairkan gula shj. dah abis telur 6 biji tu, masukkan susu cair n kacau. titiskan essen vanila mengikut suka, dan masukkan air 3/4 tin susu tadi. Kacau. Bahan A selesai.
Utk bahan B, ambil 3-4 sudu gula, (kalau nak kuah banyak, kebihkan gula tu), masuk dlm loyang utk dibuat gula hangus. Tips: campur 2 sudu air untuk elak gula cepat hangus n jd pahit. panaskan n agak2 nak jd perang, padam api.
ambik tapis, tuang Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit.
*
*
*
*
*
Picture : Bukan aku yg buat, but THANKS to En. Google!
No comments:
Post a Comment